Verzorging, openbaren en condoleance

Verzorging

Het kan troost geven om de overledene te verzorgen, wassen en aan te kleden. De keuze is geheel aan de nabestaanden, u krijgt alle vrijheid. Als u het liever niet zelf doet, nemen onze medewerkers het van u over. En als u wilt, maken ze de overledene ook voor u op.

Rituele bewassing voor verschillende religies

Rooms-katholiek, islamitisch, boeddhistisch, protestants-christelijk of joods: elke religie heeft zijn eigen gebruiken en rituelen die bij de dood horen. Voor een religieuze uitvaart waarbij een rituele bewassing gebruikelijk is, kunnen onze uitvaartverzorgers wasruimtes aanraden die voldoen aan alle eisen. Ze hebben ruime ervaring met rituelen uit verschillende religies en helpen u graag de juiste locatie te vinden.

Opbaren

Opbaring is voor veel mensen een belangrijk moment om de overledene voor het laatst te kunnen zien. Ook voor kinderen, die er vaak heel gewoon mee omgaan. U beslist zelf over een opbaring thuis, in het rouwcentrum of een combinatie van die 2. We kunnen de overledene in de kist opbaren, op bed of een opbaarplank. Daarbij maken we gebruik van een kist- of bedkoeling.

Open of gesloten kist

Kiest u voor opbaring in een kist, dan bepaalt u zelf of deze open of gesloten is. Bij een gesloten kist kunt u de opbaring persoonlijker maken door er bijvoorbeeld een foto van de overledene op te zetten.

Kleding: wat draagt de overledene?

Als de overledene zelf geen kledingvoorkeur heeft gegeven, vragen we u om passende boven- en onderkleding klaar te leggen. Als de overledene een bril droeg, kunt u ervoor kiezen om deze ook op te zetten tijdens het afscheid. De overledene mag er niet mee gecremeerd worden.

Iets meegeven in de kist

Knuffels, bloemen, foto’s en kleine persoonlijke bezittingen mogen natuurlijk mee in de kist. Bij crematies mogen bepaalde materialen helaas niet mee in de kist. Uw uitvaartverzorger kan u er van alles over vertellen.

Lichte balseming

De periode tussen overlijden en uitvaart mag tegenwoordig maximaal 6 werkdagen zijn. Om de uitvaart uit te kunnen stellen, is lichte balseming (thanatopraxie) toegestaan. Door lichte balseming kan de overledene langer worden opgebaard en is er dus meer tijd om afscheid te nemen.

Condoleance

Als de overledene thuis ligt opgebaard, kunt u belangstellenden thuis uitnodigen voor rouw-/condoleancebezoek. Uiteraard is er ook in het uitvaartcentrum gelegenheid tot condoleren. Vaak wordt hiervoor, voorafgaand aan de uitvaartplechtigheid, een condoleanceavond gehouden in het uitvaartcentrum. Als u wilt wordt er koffie en cake geserveerd. U kunt het zo uitgebreid maken als u wilt. Tijdens de condoleance kunnen aanwezigen hun naam en adres noteren in het aanwezige condoleanceboek (-register), dat later wordt overhandigd aan de nabestaanden.

 

Delen: