kennisgeving

Kennisgeving: rouwkaart en -advertentie

Bij het regelen van een uitvaart hoort ook de kennisgeving van het overlijden aan familie, vrienden en kennissen. Vaak gebeurt dit via rouwdrukwerk, zoals rouwkaarten en/of een advertentie in de krant. Wij helpen u graag met het kiezen en bestellen van het rouwdrukwerk en kunnen ook adviseren bij het opstellen van de tekst en inhoud.

Rouwbrieven

Een rouwbrief (of rouwkaart) is een schriftelijke kennisgeving van het overlijden van een persoon, aan familie, vrienden en kennissen (collega’s, zakenrelaties). Iedere rouwkaart is uniek. Er bestaan veel ontwerpen en opdrukken waaruit u kunt kiezen, maar met bijvoorbeeld een rouwgedicht of persoonlijke tekst maakt u de kaart persoonlijk. U kunt bijvoorbeeld ook een eigen afbeelding gebruiken, zoals een foto of tekening die past bij de overledene. Daarnaast kunt u bijvoorbeeld:

zelf een gedichtje of songtekst toevoegen;

zelf een kleur voor de tekst kiezen;

zelf een persoonlijke tekst schrijven;

de roepnaam gebruiken, of juist de hele naam voluit.

Er is veel mogelijk in de opmaak en opbouw van de rouwbrief. Misschien heeft u al een duidelijk idee, anders geven we u graag suggesties. We laten u graag onze catalogus zien. Voor een keuze uit bestaande ontwerpen of alleen ter inspiratie. Neem contact met ons op voor een afspraak.

Rouwbrieven bestellen

De rouwkaarten worden zo snel mogelijk na het overlijden verstuurd. Onze uitvaartverzorger helpt u daarbij. Hij of zij helpt u met de tekst en brengt enveloppen mee, zodat die meteen geschreven kunnen worden. Speciale rouwzegels zorgen ervoor dat de post met voorrang behandeld wordt.

Tekst op de rouwkaart

De indeling van rouwbrieven is doorgaans redelijk traditioneel. Vaak worden ze gedrukt op wit papier met een gekleurd kader of gekleurde rand en komen de volgende elementen in elk geval aan bod:

tekst of gedicht;

de kennisgeving van het overlijden;

naam van de overledene en eventueel toevoeging ‘echtgenoot/echtgenote van…’;

geboortedatum (of leeftijd) en sterfdatum;

namen van familieleden en eventueel correspondentie-adres;

informatie over opbaring, condoleance en uitvaartplechtigheid;

soms toevoegingen zoals ‘liever geen bloemen’ of ‘uitvaart in besloten kring’.

De indeling en inhoud van de rouwkaart is niet gebonden aan regels. U mag gerust afwijken van het 'traditionele' en een geheel eigen invulling geven aan de rouwkaart.

Persoonlijke tekst

De tekst op de rouwbrief kunt u zelf samenstellen. Een eigen tekst maakt een rouwkaart persoonlijk. Bovenaan de kaart staat vaak een kort regeltje dat van toepassing is op de overledene. Zoals ‘Eindelijk rust’, ‘Zomaar ineens’ of ‘Ik heb een mooi leven gehad’. Verder kunt u denken aan religieuze teksten, psalmen en gezangen, speciale teksten bij een overlijden na een ziekbed of na zelfdoding en zelfs teksten met een vleugje humor. Alles kan, als het past bij de overledene. De uitvaartverzorger kan u helpen bij het formuleren van een passende tekst.

Rouwadvertentie

Een rouwadvertentie in de krant is een bredere kennisgeving aan het overlijden van een dierbare. Hiermee bereikt u in een keer heel veel mensen. Mensen die misschien niet tot de directe vriendenkring behoren, maar van wie het wel belangrijk is dat ze op de hoogte zijn. De rouwadvertentie kan tevens een aankondiging zijn voor het tijdstip en de locatie van de uitvaart. U kunt een tekst kiezen uit het voorbeeldenboek van de uitvaartverzorger en deze tekst personaliseren. Een geheel eigen tekst, of een citaat uit een boek of muziekstuk, maakt de advertentie nog persoonlijker.

Voor de rouwadvertentie kunt u ook dezelfde tekst gebruiken als in de rouwbrief. We adviseren u echter om geen volledig adres van de overledene of nabestaande(n) te plaatsen, in verband met mogelijk bezoek van inbrekers op dat adres.

Delen: